Fell Ponyens historie og brug. 

Fell Ponyer stammer fra det nordlige England, og er mest almindeligt forekommende i Cumbria, i de gamle amter, Cumberland og Westmorland hvor de sandsynligvis har strejfet om siden oldtiden. I jernalderen var brug af heste relativt almindelig på de britiske øer. Disse dyr var gennemsnitlig 123 cm i stang, og de lignede, i bygning, overordnet nutidens Exmoor race. I den sene del af den Romerske besættelse, noget senere end forbedringerne i andre domesticerede arter, var gennemsnits højden for Britiske ponyer kommet op på ca. 132cm

 

Vikingerne anvendte ponyer til såvel pløjning og slæder som til ridning og pakdyr. De anvendte dyr blev praktisk holdt inde i landsbyen, og avlsdyrene levede i flokke på fjeldet. Fra det 11 og 12 århundrede anvendtes ponyerne til længere distancers som pakdyr med last af filt, uld kram, madvare så som ost, kød, fisk samt lokalt udvundet metal. De blev brugt i forbindelse med at hyrde får, samt til at jage ulve som måtte angribe flokkene under får- vandringerne.

 

I det 13 århundrede var der stor handel med uld til Belgien, og ponyer, eller ”capuls” blev anvendt til varetransport over hele landet. Fell typen ville have været speciel god til dette formål, stærk stabil gænger, og lille nok til let at læsse. Gods karavaner var velorganiserede og gjorde jævnlige rejser. Til eksempel, foretog 11 Kendal købmænd i vinteren 1492-93 14 rejser til Southampton med pak heste, bærende ladninger af tøj. Fra slutningen af middelalderen frem til det 18 århundrede fortsatte pak heste med at transportere importerede vare.

 

Fell Ponyer, lokalt kendt som ”galloways” blev også anvendt til Cumberland sporten, trav løb. Moderne Fell Ponyer er anerkendt for deres rumlige trav.

 

Som industrien udviklede sig, opstod behovet for ponyer til transport af kobber, jern og bly fra minerne i nord vest England til støberierne. De bar også jern og bly lange distancer over land til Newcastle, for så at returnere med kul. Fell Ponyer blev anvendt af store nordøstlige kulmine selskaber, så som Ashington, langt ind i det 20 århundrede. De blev anvendt under jorden hvor mine højden tillod det, og over jorden til flytning at maskineri, samt til at transportere mejeri produkter fra mine gårdene ovenover minerne. Da kanaler og jernbaner blev hoved transport vejene, fortsatte pak ponyer og pony baseret post med at være livliner for isolerede samfund.

 

Pony avlere begyndte at føre stambøger i slutningen af det 19 århundrede, og udstillings klasser for ”Fell Ponyer” blev afholdt ved Hesket New Market i 1894, samt i Shap i 1895. De første Fell Ponyer blev registrerede i Polo og ride pony stambogen i 1898.

 

I 1922 blev The Fell Pony Society startet i sin nuværende form, ikke for at forbedre, men for at bevare renheden i denne gamle pony race mod, blandings avlen der havde til formål at producere landbrugs heste og udstillings dyr så som Wilson ponyen. Fuksrøde(eller rødbrune) og brune ponyer var dengang meget almindelige. Ikke før anden halvdel af det 20 århundrede blev sort den dominerede farve, fulgt af brun, fuksrød og skimmel. Hvide aftegninger, i form af stjerner og små mængder hvidt på bag koder er forblevet relativt konstant over årtierne. Over halvdelen af racens individer har ingen hvide aftegninger.

 

1950ernes overflodssamfund medførte en, for ridning som hobby, stigende popularitet, en udvikling som har garanteret fremtiden for mange oprindelige racer. Antallet af ponyer registret hos The Fell Pony Society er steget støt, med årlige føl registreringer overstigende 400 i første 10 år af det 21 århundrede.

 

Fell Ponyen i dag.

Fell Ponyen er en ideel familie pony, egnet til både voksne og børn. Som en tur eller general ride pony, Fell Ponyens hurtige gang og lette tråd giver et behagelig og komfortabelt ridt, dens sikre fodfæste giver sikker passage over det hårdeste terræn. Handikap ridning bevægelsen anvender flere til deres formål. Det er muligt at ride en Fell Pony steder hvor andre, lettere, racer ville måtte give op, og Fell Ponyen synes at have en sjettesans som advare dem om mulige fare. De virker som om de ved hvilken vej der er den fornuftigste gennem blødt terræn eller ned af stenede skråninger.

 

For at teste disse kvaliteter afholder The Fell Pony Society et årligt gennemførelses løb, hvor banen indeholder varieret svært terræn, inkluderet stejle og vredne høje, sumpet bund, vadested og flere naturlige farer så som faldne stammer og des lige. Fell Ponyer er generelt værdige springere, specielt i terræn, både behændige og sikre på fødderne. Deres evner gør dem anvendelige i jagt pony konkurrencer og andre pony discipliner.

 

Genopdagelsen af kørsel som rekreativ sport har givet Fell Ponyen mulighed for at fortsætte i et job den traditionelt har gjort i århundreder. De er velegnede til dette arbejde med deres store udholdenhed og fornuft. Det faktum af Fell Ponyen avler race typisk gør det nemt at finde matchende par.

 

Fell Ponyer deltager i udholdenheds ridning og Cumbria trav løb. De udfører let skovarbejde, landbrugs arbejde, så som får hyrdning, samt tur ridning med turister. De transportere udstyr til vedligeholdelse af vandreruter. Nogle få Fell Ponyer anvendes stadig i Scotland til at bære nedlagt vildt ned fra heden. Nogle af Hendes Majestæt Dronningens ponyer anvendes nogle gange til disse formål på Balmoral, mens andre bruges til både ridning og kørsel af den kongelige familie. Store antal af Fell Ponyer anvendes over hele landet til tur ridning på grund af deres stabile temperament og brugbare størrelse.

 

Alle disse egenskaber gør Fell Ponyen til bredt anvendelig familie pony.

(kilde: The Fell Pony Society UK)
Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram