FIS - Foal Immundeficiency Syndrome

Hvad er Foal Immunodeficiency Syndrome (FIS)?

FIS, tidligere kendt som Fell Pony syndrom, er en arvelig autosomal recessiv sygdom. Det forårsager fatal anæmi (blodmangel) og et kompromitteret immunsystem. Berørte føl har unormalt lave niveauer af røde blodlegemer og B-lymfocytter (en specifik type hvide blodlegemer som er en vigtig del af immunsystemet). De bliver progressivt anæmiske og mangler evnen til at producere deres egne antistoffer, hvilket gør dem modtagelige for infektioner. En forårsagende genetisk mutation er identificeret, og en genetisk test er tilgængelig.

FIS findes i de sjældne oprindelige britiske Fell Pony- og Dales Pony-racer, samt beslægtede racer og krydsninger, herunder Gypsy-heste. Både Fell og Dales Pony-racerne oplevede alvorlige genetiske flaskehalse efter Anden Verdenskrig. Da de nuværende populationer nedstammer fra de få tilbageværende dyr, og prominente hingste blev brugt omfattende, kæmper disse racer med problematikker som små antal, lav genetisk diversitet og indavl. I det første år, hvor genetisk testning for FIS var tilgængelig, blev bærerrater vist at være næsten 40% hos Fell Ponyer og næsten 20% hos Dales Ponies. Genetisk testning og undgåelse af bærer-ved-bærer-paringer har ført til en reduktion i antallet af berørte føl, der fødes. Bærer-ved-klare-paringer anbefales stadig for at bevare den begrænsede genetiske diversitet i disse racer.


Hvad er de kliniske tegn på FIS?

Føl berørt af FIS er klinisk normale ved fødslen og er sunde i de første uger på grund af antistoffer, de får fra deres mødre gennem råmælk (passiv immunitet). Afhængigt af miljøet og patogenerne, de støder på, vises kliniske tegn ofte omkring 2-8 ugers alderen. Kliniske tegn er progressive og inkluderer anæmi, lethargi og inaktivitet, nedsat appetit, svaghed, diarré og dårlig vækst. Berørte føl har ofte blege gummer og en mat pels. De kan udvise åndenød, næseflåd og hoste. Sekundære infektioner med forskellige patogener er almindelige.


Hvordan diagnosticeres og behandles FIS?

FIS diagnosticeres ud fra en kombination af kliniske tegn og kendt racerdisposition. Den tilgængelige genetiske test kan bruges til en definitiv diagnose.

Der er ingen effektiv behandling for FIS. Støttende pleje og antibiotika kan anvendes til at behandle sekundære infektioner og forlænge livet, men berørte heste har i sidste ende en forkortet levetid.


Hvad er prognosen for FIS?

Prognosen for FIS er alvorlig. Berørte føl dør normalt eller bliver aflivet inden 4 måneders alderen.


Hvordan kan FIS forebygges?

FIS kan forebygges ved at anvende den tilgængelige genetiske test til at informere om avlsbeslutninger og undgå at producere berørte føl. 

Lidt om genetikken: 

Da sygdommen har en autosomal recessiv arvegang, skal afkom modtage én kopi af FIS-mutationen fra hver forælder for at have chance for at blive berørt. Af den grund bør opdrættere undgå at bruge to forældredyr, der begge er bærer. 

Hvis du bruger forældredyr hvor den ene er bærer og den anden er fri er der 50% chance for at føllet bliver fri samt 50% chance for at føllet bliver bærer. 

Hvis du derimod bruger forældredyr der begge er bærer så er der 25% chance for, at føllet bliver berørt og vil udvikle FIS. 


Vi håber alt dette giver mening og understreger vigtigheden af at få jeres ponyer testet hvis I ønsker at bruge dem til avl. FIS er en forfærdelig sygdom som desværre ikke kan helbredes hvis først føllet har fået det. Heldigvis findes der let tilgængelige tests og massere af viden og forskning på området. Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte bestyrelsen.


Teksten herover ejes af: UC Davis Veterinary Medicine, Center for Equine Health

Oversat og renskrevet af Nanna Køel  


 

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram