FIS - Foal Immundeficiency Syndrome.  

Fell Ponyen er en sund race i fremgang!

Nogle fakta om problemerne og misforståelserne omkring Foal immundeficieny syndrome, der er en meget kompleks sygdom, som rammer nogle Fell Pony føl, og som altid ender med at føllet bliver aflivet eller selv dør inden det når at blive 3 måneder. FIS skyldes kort fortalt en genfejl, som gør at føllets immunforsvar ikke fungerer optimalt.

De forskningsmæssige detaljer vedrørende FIS er meget komplicerede og vidtrækkende, og formålet med denne tekst er ikke at redegøre for alle de forskningsmæssige detaljer, men at give læseren en overordnet forståelse af FIS.

Det er mindst lige så vigtigt at forsikre folk om, at Fell Ponyen ikke vil uddø pga. denne genfejl.

Alle føl arver halvdelen af generne fra hhv. hingsten og hoppen. Hvis der hos BEGGE disse forældre, findes det defekte ” gen”, så er risikoen for at det nyfødte føl vil lide af FIS 1 til 4. Det vil sige, at der er 25 % chance for at få FIS, der vil føre til, at føllet dør a FIS.

Der har været en del forvirring omkring hvad risikoen 1 ud af 4 faktisk betyder. Nogle har misforstået dette til, at hvis en hoppe-bærer bliver bedækket med en hingste-bærer, så vil for hvert fjerde føl hoppen får dø – sådan skal det IKKE forstås. Det er hvert føl, der har 25% risiko for at blive et syndrom- syg-føl.

Det anslås at ca. 40-60 % af alle Fell Ponyer i både England og Holland er bærere. I dag kan man få taget en DNA test som fastslår om ens pony er bærer eller fri for FIS. På den måde kan man selv vælge ved evt. avl om man vil tage chancen med to bærer eller vælge at gøre det sikre og undgå risikoen.

Det er vigtigt at forsikre alle avlere om at selvom din hoppe eller din hingst er bærer af det defekte gen, så er der stadig en rigtig stor chance for at få et raskt føl. På den anden side kan det være, at du er en af de uheldige der avler et FIS føl. Vil man være helt sikker, skal man teste sine ponyer, så man ved hvad man arbejder med.

En FIS test kan bestilles via Fell Pony Society.

På trods af FIS, fortsætter antallet af registrerede Fell Ponyer med at vokse. Fell Ponyens fremtid er på ingen måde truet af FIS, og man skal ikke være bange for at avle på hingste og hopper, der er bærere af dette gen fejl. Man bør dog selvfølgelig være klar over, at der kan være en risiko ved denne avl.

Tre ting du bør vide om syndromet:

1. Et føl kan kun få Foal immundeficieny syndrome, hvis både faderen og moderen er bærer.

2. Hvis begge forældre er bærer af syndromet er der kun 25 % chance for at føllet bliver sygt.

3. Foal immundeficieny syndrome påvirker ikke racens fremtid. Fell Ponyen er en race i kraftig fremdrift.

 

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram