At avle et Fell pony føl
Mon ikke vi hurtigt kan blive enige om at et Fell pony føl er noget af det skønneste i verden. I den forbindelse vil vi gerne genopfriske lidt af processen i at avle et Fell pony føl for alle der skulle have interesse eller ønske om dette.
Der er mange overvejelser man skal gøre sig, før man vælger at avle et føl, dette gælder uanset hvilken race. Hvorfor vil man gerne avle et føl, vil man beholde det eller skal det sælges når det er gammelt nok, er ens hoppe egnet til det, har man økonomien og tiden til det mv.
Når man har gjort sig alle overvejelserne, så er næste step at finde en hingst. Det kan være svært at beslutte sig mellem hingstene og det kan være en god idé at rådføre sig med flere erfarne avlere, hvis man er i tvivl om noget. Det vigtigste er at finde en hingst man selv godt kan lide og som komplimenterer sin hoppe. Når man har fundet hingsten så er det en god ide at sikre sig at hingsten er avlsgodkendt i forbundet og er registreret på SEGES hingsteliste. Er hingsten ikke dette, så kan man ikke få stambog og dermed bevis på at det er en renracet Fell pony samt hestepasset vil ikke være i DFPF og dermed ikke kunne blive omdannet til rødt, når vi er godkendte i EU. Er du i tvivl om hingsten er avlsgodkendt, er du altid velkommen til at kontakte bestyrelsen i DFPF.
Der aftales nu med hingsteholder hvordan ifolingen skal foregå. Indtil videre findes der ikke nogen Fell hingste der tappes og dermed kan sende sæd til inseminering, så ofte er det nødvendigt at køre sin hoppe til hingsteholder for bedækning. Hoppen ifoles og hingsteholder registrerer bedækningen hos SEGES senest 14 dage efter første bedækning. Ved årsskiftet får du en bekræftelse på mail fra SEGES, at der er registreret bedækning af din hoppe hos den pågældende hingst.
Det er helt fantastisk at have føl og en enormt sjov men også hård tid. Der er mange måder at gøre tingene på og generelt kan det være en individuel oplevelse at avle, da alle hopper, føl osv er forskellige. Det er dog altid en god idé at have et godt netværk, som man kan sparre med, heriblandt at kontakte ens dyrlæge hvis der er noget sundhedsmæssigt om hoppe eller føl man er i tvivl om.
Når folingen er vel overstået, skal du udfylde en følanmeldelse. Du har en frist på 40 dage til at indsende den til SEGES. Det er dig selv, der skal udfylde anmeldelsen. Hvis du er i tvivl om noget med signalementet, udfylder du det blot, så godt du kan. Nogle aftegn og hvirvler kan være svære at se, før følpelsen er fældet og mærkeren retter alligevel signalementet til i forbindelse med chipmærkningen.
Har du ikke fundet et navn til føllet indenfor de 40 dage indsender du bare følanmeldelsen uden navn – så kan du senere sende en mail med oplysning om navnet eller du kan fortælle mærkeren, hvad føllet skal hedde, når personen er ude for at chipmærke. Føllets navn kan maksimalt være 31 karakterer langt. Følanmeldelsens side 2 skal du ikke udfylde, hvis du ikke skal anmelde andet end en foling.
Når du har fået en kvittering for følanmeldelsen, er næste skridt mærkning og besigtigelse af føllet. Besigtigelsen kan ske på flere forskellige måder:
Mærkning på mærkningspladser
Mærkning på hjemmeadresse
Mærkning ved egen dyrlæge
Hvis du ikke har været på en mærkningsplads i løbet af sommeren, modtager du automatisk et tilbud om mærkning på hjemmeadressen i løbet af efteråret. Mærkerne kører fra ca. 1. oktober – 1. december og du vil få et brev ca. en uge før, de kører i dit område. Har du ikke fået tilbud om mærkning inden 1. december, må du meget gerne kontakte SEGES. Endelig kan du også vælge at få dit føl chipmærket af din egen dyrlæge. Ønsker du den løsning skal du give besked om det, så du kan få tilsendt det skema, dyrlægen skal udfylde i forbindelse med mærkningen.
Når føllet er mærket og en evt. DNA er lavet, kan passet udstedes. Normalt er behandlingstiden ca. 14 dage fra alle nødvendige oplysninger er modtaget.
Deadline for udstedelse af hestepasset er føllets 1-års fødselsdag jf. lovgivningen på området. Føllet må dog ikke transporteres uden moderhoppen eller forlade fødselsbedriften permanent, før passet er udstedt. Det betyder, at mærkningen skal være foretaget, evt. mærkningsskema fra dyrlægen indsendt og DNA analyseret når føllet er ca. 10 måneder gammel, så passet kan være udstedt rettidig. For sen udstedelse af pas medfører, at føllet udelukkes fra slagtning til konsum og passet udstedes som duplikatpas.
Kort fortalt:
Man skal som hoppeejer sikre sig:
At ens hoppe er egnet til drægtighed og ifoling
At finde en hingst man kan lide og som komplimenterer ens hoppe
At sikre sig hingsten er avlsgodkendt og registreret på SEGES hingsteliste
At henvende sig og aftale nærmere med hingsteholder
At sikre sig oplysningerne på kvitteringen for bedækning er korrekt (modtages på mail i december)
At lave følanmeldelse indenfor 40 dage efter foling og sende til SEGES
At få mærket og evt DNA-testet sit føl, så der kan laves et hestepas
Man skal som hingsteholder sikre sig:
At ens hingst er avlsgodkendt og optaget på SEGES hingsteliste
At hjælpe og rådgive hoppeejerne
At overveje hvorvidt man ønsker at kræve ren svaber af hopperne før bedækning
At indberette første bedækning, seneste 14 dage efter, til SEGES
Du kan finde alle links til diverse blanketter mv her: https://danskfellponyforening.dk/links
Husk at du altid er velkommen til at kontakte bestyrelsen hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp. Derudover er vi sikre på, at der sidder en masse søde og erfarne avlere ude i landet, som med glæde også gerne vil hjælpe og rådgive.
Noget af teksten er venligst lånt fra SEGES og er lettere omskrevet så det passer til DFPF.
Sidst opdateret 17.06.2025